طلاق به معنی گسستن پیوند زناشویی بین زن و مرد است. البته گاهی با توجه به شرایطی، طلاق غیابی رخ می دهد. طلاق غیابی به معنی این است که یکی از طرفین در زمان اجرای حکم طلاق حاضر نشود.
اگر دادخواستی علیه فردی که خوانده نام دارد ثبت شود ، این موضوع باید حتما به اطلاع شخص برسد در اصطلاح قانونی به آن ابلاغ واقعی گفته می شود یعنی برگه ابلاغ این دادخواست و تعیین وقت رسیدگی را به شخصه دریافت کند.
اگر این اتفاق نیفتد ، یعنی وقت رسیدگی به شخص ابلاغ واقعی نشود خوانده در جلسات دادگاه در وقت مقرر شرکت نکند و لایحه از سمت خودش یا وکیلش به دادگاه ارائه ندهد، رأی صادر شده مبنی بر محکومیت وی در این جلسه، غیابی تلقی می شود. در چنین شرایطی شخص به محض اطلاع ظرف 20 روز فرصت واخواهی از رأی را دارد.
در طلاق غیابی هم وضعیت همین گونه است. یعنی اگر وقت رسیدگی به خوانده ابلاغ واقعی نشود، در دادگاه حاضر نشود و لایحه هم ندهد، اگر محکوم شود ، طلاق غیابی صورت گرفته است. اما همانطور که می دانید ، طلاق ممکن است از طرف مرد یا زن باشد یعنی خواهان و خوانده همیشه مرد و زن به این ترتیب نیست ممکن است طلاق از طرف زن باشد.
طلاق غیابی به درخواست زن
همانطور که می دانید در فقه اسلامی که قانون ما هم برگرفته از آن است این حق یعنی حق طلاق متعلق به مرد است یعنی مرد هر زمان بخواهد می تواند با پرداخت تمام حقوق مالی، زن را بدون رضایت وی طلاق دهد.
در طلاق غیابی به درخواست زن باید بدانید که اگر وکالت در طلاق ندارید و یا طلاق شما توافقی نیست باید ابتدا دادخواست طلاق از جانب زوجه را بررسی کنید و در این شرایط باید حتما دلیلی محکم برای طلاق در دادگاه ارائه دهید. در اینجا اگر مرد در جلسه دادگاه حاضر نباشد و لایحه هم ندهد حکم طلاق صادر شده غیابی است.
همانطور که سابقا عنوان شد زوجه باید دلایل محکمی برای طلاق داشته باشد. این دلایل را می توان در شروط 12 گانه در عقدنامه یافت ، البته فراموش نکنید که اگر زوج این شروط را امضا کرده باشد می توانید به آن استناد کنید وگرنه باید شرایط ماده 1130 قانون مدنی را داشته باشید. یعنی عسر و حرج به این معنی که شرایطی پیش آمده باشد که ادامه زندگی را برای زن دشوار کند.
طبق ماده 1130 قانون مدنی، اگر ادامه زندگی مشترک موجب عسر و حرج زوجه شود او می تواند با مراجعه به محاکم شرعی تقاضای طلاق از زوج را بکند. این عسر و حرج در دادگاه به اثبات برسد. در این صورت حاکم زوج را مجبور می کند که زوجه را طلاق دهد اما گاهی این اجبار ممکن نیست، در این حالت با اذن حاکم ، زوجه طلاق داده می شود. در این ماده مصادیقی از عسر و حرج ذکر شده است. البته این مصادیق تمثیلی هستند و منحصر در این موارد نیست لازم به ذکر است که عسر و حرج شرایطی است که تحملش برای زوجه ممکن نیست.
شرط حق طلاق برای زن و شرط 12 گانه
این موارد بسیار متعدد است که حتما با مشورت با یک وکیل راهنمایی خواهید شد. همانطور که در بحث طلاق غیابی گفته شد، یکی از آن موارد این است که مرد 6 ماه تمام منزل مشترک را ترک کند ، زن می تواند تقاضای طلاق بنماید.
مورد دیگر این است که مرد به مدت 4 سال مفقود الاثر شده باشد، در اینجا طبق ماده 1029 قانون مدنی زن می تواند تقاضای طلاق کند.
نکته بسیار مهم آن است که اگر شما وکالت در طلاق داشته باشید طلاق شما دیگر طلاق غیابی نیست. در اینجا چون زن به نوعی از سمت مرد ، وکیل د انجام تشریفات طلاق است دیگر طلاق غیابی معنایی ندارد.