شکایت از تخلفات و جرائم پزشکی
آیا قصد دارید از پزشک خود شکایت نمایید؟ آیا این سوال نیز برای شما پیش آمده است که دیه و خسارت ناشی از قصور پزشک چگونه و چطور تعیین میگردد؟ و یا نحوه شکایت از پزشک معالج به هنگام بروز قصور پزشکی به چه صورت است؟
مسئولیت کیفری پزشک
جرائم پزشکی در زمره جرائم تخصصی جای دارند، حرفه پزشکی از مشاغل پر اهمیت و حساس جامعه محسوب می شود. از سویی پزشک همه ساعته با جان و سلامت انسان سر و کار دارد و از سوی دیگر مانند هر انسانی ممکن است در حرفه خود دچار اشتباه و تقصیر شود. به هر حال پزشک نیز مانند هر انسان دیگری در قبال آسیب های دیگری که ممکن است بر پیکر یا جان بیمار آید، مسئولیت دارد.
شایان توجه است که جرائمی که اختصاص به پزشکان دارند تنها محدود به جرائم علیه تمامیت جسمانی بیماران و امور مربوط به قصور پزشکی نیست. جرائم دیگری مثل صدورگواهی خلاف واقع یا افشای اسرار پزشکی بیمار در زمره جرائم پزشکی می گنجند.
اخذ برائت چه حکمی دارد؟
در بسیاری بیمارستان ها و مراکز درمانی پیش از انجام معالجات و اعمال جراحی بر بیمار معمولا برائت نامه ای از بیمار یا سرپرست وی اخذ می شود. برخی از بیماران یا خانواده آنها چنین می پندارند که چنانچه پزشک پیش از معالجه بیمار برائت اخذ کند دیگر در برابر بیمار مسئولیت کیفری یا حقوقی نخواهد داشت. این در صورتی است که اگر پزشک در علم یا عمل مرتکب قصور یا تقصیر شده باشد مسئولیت کیفری خواهد داشت.
اما اخذ برائت توسط پزشک ممکن است باعث جا به جا شدن بار اثبات تقصیر از پزشک بر دوش شاکی (بیمار یا خانواده او) شود. به عبارت دیگر اگر پزشک برائت گرفته باشد در صورتیکه آسیبی بر بیمار وارد آید این بیمار یا خانواده اوست که باید تقصیر یا قصور پزشک را در معالجه ثابت کند در حالی که اگر پزشک برائت نگرفته باشد پزشک باید عدم تقصیر خود را ثابت کند تا از محکومیت کیفری رهایی یابد.
جرائم علیه تمامیت جسمانی
یکی از اقدامات وکیل جرائم پزشکی شکایت از پزشک است. انجام معاینات و معالجات پزشکی ممکن است موجب جنایت شبه عمد بر بیمار گردد. وقتی پزشک مرتکب تقصیر گردد و در نتیجه بیمار متحمل آسیب جسمانی می شود. مطابق با قانون مجازات این مورد از جمله جنایات شبه عمد محسوب می شود. به موجب مواد مرتبط قانون مجازات اسلامی تقصیر عبارت از بی احتیاطی یا بی مبالاتی است. اندیشمندان حقوق ، بی احتیاط را به انجام فلان امری است که می بایست انجام داده می شود و بی مبالاتی را انجام دادن کاری که نمی بایست انجام شود می گویند.
مجازات اصلی جنایات غیر عمدی پزشک دیه است. دیه ممکن است مقدر یا غیر مقدر باشد. به دیه غیرمقدر ارش می گویند. اگر در نتیجه قصور پزشکی بیمار فوت کند ممکن است پزشک به یک یا سه سال حبس محکوم شود. بعد از تصویب قانون مجازات اسلامی اختلاف نظر ها به پایان رسید.
چرا که نهادهای ارفاقی مثل مجازات جایگزین حبس در این قانون به وجود آمد که در نتیجه آن دادگاه می تواند در صورت حصول شرایط، مجازات حبس را به ضمانت اجرای دیگری مانند جزای نقدی روزانه یا انجام خدمات عمومی رایگان در مدت معین تبدیل کند.
با مشاوره با وکیل جرائم پزشکی در می یابید که آغاز رسیدگی و تحقیق در مورد جرائم و تخلفات پزشکان چگونه است و می توانید به بهترین شکل از مشاوره بهره ببرید.
همچنین برای اطلاع از بهترین وکیل در شیراز با ما در ارتباط باشید