شرایط اجرتالمثل ایام زوجیت به چهگونهای است؟
با انعقاد عقد ازدواج مجموعهای از حقوق و تکالیف مالی، بر عهده زوجین قرار میگیرد. از جمله آنکه شوهر موظف به پرداخت نفقه و مهریه همسر خود بوده و زن نیز در مقابل، موظف به تمکین و پذیرش ریاست شوهر بر خانواده میباشد. یکی از حقوق مالی زن که تکلیف آن بر عهده شوهر میباشد، اجرتالمثل ایام زناشویی است.
از آنجا که کار زن در منزل مشترک همچون کار سایر افراد جامعه دارای ارزش مالی بوده، قانونگذار شرایطی پیشبینی کرده تا زن بتواند مبلغی را تحت عنوان اجرتالمثل ایام زناشویی یا اجرتالمثل ایام زوجیت از شوهر خود مطالبه کند. البته تعلق این اجرتالمثل به زن شرایطی دارد که در قانون پیشبینی شده است. به همین دلیل میتوان گفت قانونگذار در ماده 336 قانون مدنی در تعریف اجرتالمثل هر کس بر حسب امر دیگری اقدام به عملی کند که عرفاً برای آن عمل اجرتی بوده یا آن شخص عادتاً مهیای آن عمل باشد، عامل مستحق عمل خود خواهد بود مگر آنکه معلوم شود که قصد تبرع داشته باشد. بنابراین مطابق با ماده مذکور اجرتالمثل آن مالی است که شخص در صورت انجام آن برای دیگری مستحق دریافت آن میباشد و در عرف برای آن عمل انجام شده اجرت در نظر گرفته میشود یا آنکه خود آن فرد برای آن عمل اجرت در نظر گرفته باشد. عامل میبایست قصد تبرع نداشته باشد. منظور از قصد تبرع، قصد انجام دادن مجانی عمل است پس اگر ثابت شود عامل آن عمل را مجاناً انجام داده مستحق اجرتالمثل نخواهد.
برای اطلاع بیشتر میتوانید با بهترین وکیل شیراز غلامحسین خلیفه وکیل پایه یک دادگستری شیراز در تماس باشید .
شرایط دریافت اجرتالمثل ایام زوجیت
چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً به عهده وی نبوده و عرفاً برای آن کار اجرتالمثل باشد، به دستور زوج و یا قصد عدم تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرتالمثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم مینماید. از آنجا که شرایط دریافت اجرتالمثل در تبصره ماده 336 قانون مدنی مشخص گردیده است، در این بخش به توضیحاتی پیرامون شرایط تعلق اجرت المثل ایام زوجیت میپردازیم:
• کارهایی که زوجه انجام داده شرعاً بر عهده وی نبوده باشد مثل اینکه زن نظافت منزل و امور آشپزی را انجام داده باشد در حالی که به لحاظ قانونی و شرعی موظف به انجام این کار نبوده باشد.
• زن باید این کارها را به دستور زوج انجام داده باشد به این معنی که مرد از او میخواسته که کارها را انجام دهد.
• زن باید به قصد عدم تبرع این امور را انجام میداده است؛ منظور آن است که زن، قصد انجام دادن رایگان کار را نداشته باشد بلکه نیت واقعی او آن باشد که این کارها در قبال دریافت فردی انجام شود.
راههای فرار از اجرتالمثل
یکی از سوالات که در رابطه با شرایط دریافت اجرتالمثل ایام زوجیت از سوی مردان به وفور پرسیده میشود این است که ایشان در چه صورتی میتوانند از پرداخت اجرتالمثل فرار کنند. میتوان به این مورد اشاره کرد که در دادگاه از زن پرسیده شود آیا اقد دستمزد امور خانه را انجام داده یا نه و چنانچه پاسخ زن به این سوال منفی باشد اجرتالمثل به ایشان تعلق نخواهد گرفت. همچنین میتوان با زن برای بخشیدن اجرتالمثل در مقابل حق طلاق یکی دیگر از راههای فرار از اجرتالمثل میباشد.