اولی درخواست مهریه به دادگاه خانواده و دومی دادخواست صدور حکم اجرای مهریه به دفتر ازدواج محل وقوع عقد.
هدف وصول مهریه ، موضوعی فنی، تخصصی و دقیق میباشد و توصیه میشود قبل از هرگونه اقدام و پیگیری مهریه خود با یک وکیل متخصص باتجربه درزمینه جهیزیه، خانواده، مصادره اموال و دعاوی حقوقی با یک وکیل مشورت نمایید و بگذارید وکیل به آن رسیدگی کند.
برای اطلاع بیشتر میتوانید با بهترین وکیل شیراز غلامحسین خلیفه وکیل پایه یک دادگستری شیراز در ارتباط باشید .
پاسخ حقوقی برای دریافت مهریه این است که زوجه در صورت وجود ملکی به نام مرد و غیر از مستثنیات شرعی برای مطالبه مهریه به اداره ثبتاسناد رسمی مراجعه کند. مال را بابت مهریه توقیف کند و در صورت کمبود مالی زوجه میتواند با تشکیل پرونده مهریه، روند دریافت مهریه خود را از طریق دادگاه ادامه دهد.
برخی به اشتباه معتقدند مواردی مانند عدم تمکین یا ارتباط نامشروع موجب سلب حق مهریه زن میشود، اما اینگونه نیست و هیچ جرمی حتی روابط نامشروع نمیتواند حق مهریه را باطل کند. عدم تمکین از دیگر مواردی است که گاهی تصور میشود حق مهریه زن را نفی میکند، اما اینطور نیست. عدم تمکین تنها مسقط یا فسخ نفقه زن است و هرگونه تمکین اعم از جنسی یا غیر آن موجب فسخ است.
وکیل مطالبه و اجرای مهریه در شیراز
همچنین شرایطی مانند خروج از خانه و خانواده نمیتواند مهریه را خراب کند. ازدواج مجدد موجب تضییع حق مهریه زوجه از شوهر سابق نمیشود و در صورت تمایل زوجه به ازدواج مجدد، شوهر سابق او حق مهریه را برای خود محفوظ میدارد.
در قانون مهریه آمده است که مهریه در زمان عقد متعلق به زن است و زوجه میتواند در زمان عقد از حق مهریه خود استفاده کند. کسانی که این مدت را بگذرانند بهشرط باکره بودن زوجه، نصف مهریه را میبرند. در غیر این صورت، تمام مهریه را مالک است و میتواند دادخواست مهریه را به دادگاه ارائه کند؛ بهعبارتدیگر، مهریه دختر باکره نصف مهریه زن غیر باکره است.
درصورتیکه در طلاق برای مهریه چک یا سفته اخذشده باشد، بدیهی است زوجه میتواند در صورت عدم پرداخت به مدارک مذکور، از طریق دادگاه دعوی کند و در صورت قطعی بودن حکم، مال ممکن است مصادره شود.
اما در صورت عدم حصول سند تجاری مهریه و عدم پرداخت مهریه توسط زوج درموعد مقرر، زوجه میتواند با طرح دعوی، مهریه را در دادگاه مطالبه کند.
لازم به ذکر است که ازدواج مجدد زوجه به دنبال طلاق مانع از اخذ مهریه قبلی نمیشود. درصورتیکه دفتر طلاق قبوض را صادر کند و مرد آن را نپردازد، توسط دادگاه صادر میشود.
ملاک دادگاه خانواده در طلاق توافقی است. در این رابطه زوجینی که تقاضای طلاق میکنند میتوانند هر نوع توافقی در مورد مهریه داشته باشند، مانند بخشیدن مهریه در مقابل طلاق یا پرداخت کامل مهریه یا پرداخت اقساط مهریه. طلاق توافقی به این صورت است که بخشی از آن یا حتی مهریه بهصورت چک یا ماهانه پرداخت شود. در این بخش محدودیتی
وجود ندارد و همانطور که قبلاً گفته شد آنچه برای دادگاه مهم است رضایت زن و شوهر است.
اگر مقداری از مهریه تا بعد از طلاق به تأخیر بیفتد، ازدواج مجدد زوجه مانع از اخذ مهریه قبلی نمیشود.
در صورت عدم پرداخت مهریه ۱۱۰ سکه یا معادل ریالی آن ضمانت اجرا دارد. درنتیجه در صورت عدم پرداخت اقساط مهریه ۱۱۰ سکه حتی پس از طلاق توافقی،زوجه حق طرح دعوی دارد.
پس از طلاق قبولی، زن میتواند به شرط عدم پرداخت اقساط مهریه از سوی زوج، طلاق زوج را ممنوع کند.
امکان جلب همسر سابق به دلیل نپرداختن اقساط مهریه بالای ۱۱۰ سکه وجود ندارد حتی اگر توافق کرده باشند. در صورت نپرداختن زوجه میتواند اموال او را توقیف کند و یا اگر کارمند باشد یکچهارم یا یکسوم حقوق را توقیف نماید.
تنها در مورد مهریه، زن باید توانایی مالی شوهر خود را برای پرداخت مهریه نشان دهد این به مرد حق طلاق بدون مهریه را نمیدهد. در مورد مهریه عندالمطالبه با مطالبه زن درصورتیکه مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد میتواند دادخواست تخفیف مهریه را به دادگاه تقدیم و مطالبه مهریه کند. در این صورت مهریه با قبول اعسار زوج پرداخت میشود.
درصورتیکه زن باکره باشد، نمیتواند در دوران زندگی مشترک و قبل از طلاق، تمام مهریه را مطالبه کند، طبق ماده 109 قانون مدنی: «اگر شوهر قبل از دخول، زن خود را طلاق دهد، زن مستحق نصف مهر خواهد بود. اگر شوهر بیش از نصف مهریه را قبلاً داده باشد،